Saturday, 22 June 2013

Kisah nyamuk

Alhamdulillah.
Masih diberi pinjaman nafas untuk ditarik dan dihembus sesuka hati dan dimana saja.. :) Terima kasih Ya Allah.
Maka dengan rasminya, sy menamatkan semester dua bagi tahun 1 pengajian. Sekarang masuklah masa untuk berbulan-bulan madu berehat selama 2 bulan lebih. wiwit ^_^
Semasa sedang sibuk mengira-ngira rambut di kepala (*sibuknya saya), tiba-tiba teringat tentang satu cerita. Dimana cerita ini adalah cerita yang sebenar-benarnya berlaku. Bukan rekaan tapi mungkin ada tambahan bg penyedap rasa.

Kisahnya bermula begini. Ada seorang isteri yang sangat penyayang dan perihatin. Suka menangis dan suka ketawa. Suaminya, seorang yang ramah tetapi tegas dan agak garang. Hendak dijadikan cerita, suaminya ada satu penyakit yang dikenali sebagai penyakit Gout. Pada suatu malam, suaminya memang sakit sangat pada bahagian sendi tulang kakinya. Setiap sendi-sendinya bengkak-bengkak dan berdenyut-denyut. Si isteri tidak lena tidur melihat keadaan suaminya. Bawa ke hospital adalah suatu yang tidak mungkin kerana bekalan ubat masih ada malahan ini bukan pertama kali suaminya sakit seperti kali ini. Sudah biasa.

Yang menjadi luar biasanya pada malam itu, beberapa nyamuk dengan lenggang lengguknya bertebangan ke sana dan ke mari. Mata si isteri melilau-lilau melihat nyamuk. Geram! Ketika itu si suami sedang termenung mengenangkan denyutan pada kakinya dan sangat tidak kisah pada kehadiran nyamuk-nyamuk yang mengganggu keheningan malam.

Akhirnya, rezeki nyamuk ada, pencarian nyamuk tidak sia-sia. Dia berjaya menapak dirinya dan menghisap darah dengan berselera sekali. Late dinner, maybe.

Setelah itu, si isteri ternampak nyamuk tersebut. Masih rakus menghisap darah walaupun perutnya sudah kelihatan kemerah-merahan tanda sudah dipenuhi dengan darah. Mungkin masih tidak cukup kenyang. Si isteri yang dari tadi geram dengan nyamuk-nyamuk, mengkamit bibirnya seiring dengan tangannya yang dihayun ke belakang pada pusingan 360 darjah. Dengan kelajuan 180/saat, si isteri menghayun tangan tepat mengena sasaran iaitu nyamuk yang sedang ralit menghisap darah.

Adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sekuat-kuat suara. Jeritan dari si suami. Alam bumi seolah-olah bergegar. Buah kelapa jatuh 2, 3 bijik disebabkan kuasa jeritan tadi. Rupa-rupanya, nyamuk tadi sedang menghisap darah pada kaki si suami yang sedang kesakitan. Si isteri terus tarik selimut dan menutup muka. Takut.

Melihat mayat nyamuk dan kesan darah pada kakinya, si suami menggeleng-gelengkan kepala. Isteriku, kakiku sakit kenapa dipukulnya sekuat hati? Jentik sahaja sudah cukup.............

Akhirnya, setelah beberapa hari, kisah itu menjadi kisah lucu buat mereka. Bila teringat, pasti mereka ketawa.


#Geram pada nyamuk semua benda boleh jadi.#


sumber : google

No comments:

Post a Comment

budak2 baik komen :